Za sve pošiljke u Srbiji preko 5000 dinara će prilikom slanja biti obračunata besplatna poštarina.

Stari Rim - kolevka ultra pokreta

 

 

U potrazi za korenima navijačke kulture, sa indignacijom smo odbacili kvazinaučne studije (M.Bećković, A.Tirnanić, D.J.Vučićević) koje tvrde da sve počinje sa turskim konjanicima, leta gospodnjega 1389 (791 po islamskom kalendaru), i ustanovili da je kolevka ultra pokreta - stari Rim. Evo i zašto:

- Iako su stadioni postojali i u staroj Grčkoj, tek u starom Rimu pojavljuju se oni bez atletske staze. Najveći i najlepši bio je Anfiteatro Flavio alias Coliseum, u Rimu. Imao je i nadstrešnicu, ali obzirom da je u pitanju monumentalna građevina a ne gigantska rupa, tu sve analogije prestaju. (Bomgardner, David Lee (October 2000). The Story of the Roman Amphitheatre)

 - Na prvoj organizovanoj tribini dolazi i do prve organizovane formacije - kornjača tj. Testudo formation (STA IN CVBI - "stanite u kocku"); prvi red bio je naoružan kuvanim kopljima. Istovremeno, to je bila i prva sarpata (vidi ilustraciju)  (Plutarch: Antony, c. 45)

 - Rimska vojska marširala je u kolonama, često višestrukim, što predstavlja prvi korteo (Gaius Julius Caesar, Commentaries on the Gallic War)

 - Stari Rimljani su redovno išli na gostovanja, sa kojih su se vraćali sa trofejima (TROPAEA) (Tacitus, The Histories)

 - Autor izreke "samo pičke bodu" (SOLVM VAGINAE FODIENTEM) je Gaius Julius Caesar (100 BC - 44 BC). U sukobu za prevlast na tribini, izboden je od strane sopstvene ekipe (Plutarch, Life of Caesar)

Samo pičke bodu!

 

- Prvu bakljadu napravio je Neron (Nero, 37 AD – 68 AD), 64. AD. UEFA je i tada bila stroga, pa je Koloseum suspendovan na 2 godine. (Tacitus, Annals XV.38–9)

 - Marko Antonije (Marcus Antonius) je prvi janjičar u istoriji navijačkog pokreta; u bitki kod Akcija (tako je nastao izraz "akcijanje") predvodio je Egipćane protiv Rimljana, 31. pne (Vergilius, Aeneid). Egipćani su popili po pički, kasnije su pričali da im nije bila prva ekipa. Egipćani k'o Egipćani... 

 - Pored ultrasa, i prvi casualsi potiču iz starog Rima; da bi se razlikovali od klasičnih huligana, nosili su firmirane toge sa amblemom u obliku lovorovog venca (FREDVS PERIVS). Na amblemu je često pisalo SPQR, što je NUSKNVP na latinskom. (Vout, Caroline, The Myth of the Toga: Understanding the History of Roman Dress)

 

* dokaze prikupila 4. Flavijeva legija (Legio IV Flavia Felix)

CRL